Komentarze (1)
Dziś drugi dzień mojej diety hmm jest nawet ciekawa, jak na razie podobają mi się posiłki i ich przygotowywanie no i jedzenie :) Po tygodniu się zważę i zobaczymy czy przyniosła jakieś efekty. Kupiłam sobie też soczek pomidorowy bo pisze, że można go pić. Dla zainteresowanych napiszę niżej o diecie i rozpiszę jadłospis na jeden tydzień, który powtarza się 21 dni w sumie :)
DIETA RYżOWA- możesz jeść duże porcje bez obawy, że przekroczysz dzienną dawkę kalorii. Stosując tę dietę schudniesz i najesz się do syta. Dieta dostarcza około 1000 kalorii dziennie i umożliwia zrzucenie nawet 3 kg. tygodniowo. Jej główny składnik RYŻ zawiera dużo potasu i mało sodu, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z tkanek. Zapewnia organizmowi równowagę kwasowo - zasadową, co usprawnia trawienie. Ziarna ryżu zawierają śladowe ilości tłuszczu, są niskokaloryczne. Dlatego możesz najadać się do syta. To magnez sprawia, że nie czujesz głodu. Dieta dostarcza dużej ilości witamin, błonnika i magnezu, który pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Oprócz trzech podstawowych posiłków należy pić codziennie dwa litry płynów: wody niegazowanej, soków owocowych, herbatek ziołowych. Jeżeli w trakcie dnia dopada cię głód zjedz wafla ryżowego. Dieta ryżowa jest monotonna więc nie można jej stosować nie dłużej niż 21 dni, ani powtarzać jej częściej niż co trzy miesiące.
DZIEŃ I
Śniadanie: 3 łyżki ugotowanego ryżu (najlepiej długoziarnistego), szklanka mleka 0 % tłuszczu, średni banan, szklanka soku pomarańczowego.
Obiad: 2 liście zielonej sałaty, 3 łyżki ugotowanego ryżu. Sałatk: pokroić pół czerwonej papryki w kostkę, łodygę selera naciowego w talarki, pieczarkę w plastry, doprawić okiem cytrynowym.
Kolacja: zapiekanka ryżowa: 3 łyżki gotowanego ryżu zapiec z posiekaną cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, posypać po wierzchu tartym twardym żółtym serem.
DZIEŃ II
Śniadanie: szklanka soku pomidorowego, pudding owocowy: 3 łyżki ugotowanego na chudym mleku ryżu, połączyć z pokrojoną suszoną śliwką i łyżką rodzynek.
Obiad: sałatka wegetariańska: zeszklić połowę średniej posiekanej cebuli na łyżce oliwy z oliwek, dodać dwie łyżki ryżu, curry, pieprz, wlać wodę i gotować koło 25 minut. Pokroić 10 strąków fasolki szparagowej, krążek ananasa i dwie rzodkiewki, wymieszać z ryżem, doprawić sokiem z cytryny i imbirem.
Kolacja: grillowany dzwonek łososia, 3 łyżki gotowanego ryżu (białego i brązowego), kilka strąków gotowanej fasolki szparagowej.
DZIEŃ III
Śniadanie: 3 kromki chleba ryżowego, liść zielonej sałaty, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka.
Obiad: garnek warzyw: 50 g. wołowiny bez kości, 500 ml. bulionu warzywnego, 1 średnia kalarepa, 1 średnia marchewka, 1 mały brokuł, 3 łyżki ryżu, rozdrobniony ząbek czosnku. Mięso razem z czosnkiem wrzucić do gotującego się bulionu, dodać pokrojone warzywa i ryż. gotować przez godzinę.
Kolacja: koktajl owocowy: chudy kefir zmiksować z trzema truskawkami(mogą być mrożone). Pudding morelowy: 3 łyżki ryżu ugotowanego na chudym mleku, z łyżeczką cukru waniliowego, dwoma suszonymi morelami.
DZIEŃ IV
Śniadanie: szklanka soku i sałatka: połówka pomarańczy, pół jabłka, plaster ananasa, pół czerwonej papryki, 1 banana i 1 mandarynkę. Całość pokroić, dodać 3 łyżki ugotowanego ryżu.
Obiad: 3 łyżki gotowanego ryżu, grillowana pierś kurczaka( przed upieczeniem mięso skropić sokiem z cytryny i oprószyć czerwoną papryką). Surówka: ugotować 3 szparagi, pokroić je i wymieszać z 3 pokrojonymi w ćwiartki truskawkami (można je zastąpić jabłkiem, pomarańczą lub brzoskwinią).
Kolacja: 4 wafle ryżowe posmarowane masłem, 2 listki sałaty, serek wiejski ze szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem, rzeżuchą, skropić sokiem z cytryny.
DZIEŃ V
Śniadanie: ryż z bananem: stopić łyżkę margaryny, przez chwilę smażyć 3 łyżki ryżu, dodać łyżeczkę cukru, zalać szklanką mleka, chwilę gotować i dodać banana.
Obiad: ryż po chińsku: ugotować 5 łyżek ryżu, dodać szczyptę kurkumy, drobno pokrojoną zgrillowaną pierś kurczaka, doprawić ketchupem.
Kolacja: 3-4 wafle ryżowe, do tego pasta z ryby wędzonej: obrana mała wędzona makrela, dodać drobno pokrojone ugotowane na twardo jajko, i połówkę posiekanej cebuli, rozgnieść widelcem i wymieszać.
DZIEŃ VI
Śniadanie: 3-4 wafle ryżowe cienko posmarowane masłem, miodem, jabłko lub banan.
Obiad: kotleciki ryżowe: 30 g. cielęciny bez kości wymieszać z 2 łyżkami gotowanego ryżu, dodać sól, pieprz i jajko. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie z oliwek.
Kolacja: sałatka: pół szklanki ugotowanego ryżu wymieszać ze szczyptą kurkumy, pokroić czerwoną paprykę, 1 marchewkę, pół cebuli, 2 pieczarki, wymieszać. Dodać 3 łyżki zielonego groszku, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, curry.
DZIEŃ VII
Śniadanie: 3 wafle ryżowe cienko posmarowane topionym serkiem, jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem usmażona na łyżce margaryny, jabłko lub kiwi do tego.
Obiad: drobno pokroić pół cebuli, 1/4 jabłka i pół papryki, 100 g, piersi z kurczaka czy indyka drobno pokroić, krótko obsmażyć na gorącym oleju. Dodać cebulę, jabłko i paprykę. Doprawić curry i szafranem, dusić pod przykrywką 5-10 minut. Zjeść z 3 łyżkami ugotowanego ryżu.
Kolacja:150 g. wołowiny pociąć na cienki kawałki, usmażyć bez tłuszczu, zjeść z dwoma liśćmi kapusty pekińskiej i 4 łyżkami ugotowanego ryżu.
PRZECIWWSKAZANIA: CIĄŻA, NIE MOGĄ JEJ STOSOWAĆ KOBIETY KARMIĄCE ORAZ DORASTAJĄCE DZIEWCZĘTA.